Vanliga frågor

Scrolla för att läsa mer

 

 

 

 

 

 

VANLIGA FRÅGOR

Kör ni till Trysil?

Nej, Fjällexpressens bussar kör inte till och från Trysil. Vi kör till och från Sälen och Idres destinationer.

Kan jag betala på bussen?

Nej, ingen betalning ombord på bussen. För att få stiga på Fjällexpressens bussar måste du ha en giltig biljett bokad och betalad på vår hemsida. Bokningen för vår avgångar stänger 30-360 (beroende på dag och datum) minuter före avresa.

Finns det Wi-Fi på bussen?

Våra ordinarie Fjällexpressen-bussar är utrustade med Wi-Fi. Vänligen observera att vårt Wi-Fi kan vara begränsat på grund av antalet användare samt geografisk aktuell position. När vi rullar genom Sverige till och från fjällvärlden kan vi aldrig garantera ett fullt fungerande Wi-Fi (täckning) eller hastighet.

Er buss var sen och jag blev vidare sen till min destination, får jag kompensation?

Att resa med buss till och från fjällen i varierande väder, vind, väglag och trafik kan absolut leda till förseningar i vår planerade tidtabell och kan inte begäras ersättning eller kompensation för. Alla våra bussar är sammankopplade i en gemesam logostik vilket vid ett eventuellt bussbyte kan göra att en eller flera sträckor ankommer med en försening. Läs mer under resevillkor.

Er buss var sen och jag missade min anslutning, får jag kompensation?

För missade anslutningar som inte tillhör Fjällexpressen ansvaras ej. Läs mer under resevillkor.

Jag stod vi en av era markerade hållplatser, men bussen körde förbi mig!

Det är mycket viktigt att du som resenär håller dig till den hållplats du har bokat din resa från och till. På- och avstigning måste göras på bokad hållplats. Vi angör endast hållplats om bokning finns. Med andra ord, om du som resenär väljer att transportera dig till annan hållplats än den du har bokat finns det ingen garanti att vår buss kommer att stanna - så länge det inte faktiskt finns en eller flera bokade resenärer vid aktuell hållplats. Mer om detta under våra resevillkor.

Har ni några rabatter på era resor?

För barn och ungdomar till och med året man fyller 16 år utgår en barnrabatt. För gruppbokning om minst 10 resande vuxna utgår en grupprabatt om 10 %. För att göra en gruppbokning med gällande rabatt vänligen kontakta oss på info@fjallexpressen.se eller på telefon 031-7008802. Eventuella rabatter kan inte kombineras med varandra.

Hur fungerar och vad gäller angående Fjällexpressens avbeställningsskydd?

Fjällexpressens avbeställningsskydd är en billig försäkring mot oförutsägbara händelser såsom sjukdom eller helt enkelt om du inte längre önskar genomföra din bokade resa. Avbeställningsskyddet kostar 10 % av resans totala pris och kan endast köpas vid bokningstillfället. Avbeställningsskyddet ger dig rätt att avboka och omboka resan 24 timmar före avresa och du återbetalas då hela resans belopp minus kostnaden för avbeställningsskyddet. Avbeställningsskyddet gäller dessutom om du blir sjuk. Vid uppvisande av ett giltigt läkarintyg, mot bokat avbeställningsskydd, avbokar vi resan kostnadsfritt fram till avresedagen. Vid avbokning utan avbokningsskydd görs ingen återbetalning. Din resa kan inte ombokas utan ett bokat avbeställningsskydd.

Vad gäller angående Fjällexpressens platsbokning?

När du gör din bokning ger vi dig möjlighet att själv välja var du vill sitta på din resa. Kanske har du specifika önskemål som långt fram i bussen, nära bakdörren eller kanske önskar platserna längst bak i bussen? Vi vill vara tydliga med att alla som bokar en resa är garanterad en sittplats i bussen. Om du önskar en specifik sittplats rekommenderar vi att du gör en platsreservation samtidigt som du bokar din resa. Tjänsten platsreservation kostar 50 SEK per sträcka. Om du inte har reserverat en sittplats vid bokningen av din biljett väljer du en ledig plats ombord.

Det står på hemsida att bussen är fullbokad. Stämmer detta?

Ja, står det att resan är fullbokad så finns det tyvärr inga lediga platser på bussen. Vi på Fjällexpressen har tyvärr inga reservlistor. Om en eller flera resenärer avbokar sin biljett på aktuell sträcka blir dessa platser omgående lediga och bokningsbara på vår hemsida.

Jag hittar ingen avgång på datumet jag önskar, kommer ni att lägga in en avgång här?

Nej, den definitiva tidtabellen med alla aktuella avgångar är den som finns på vår hemsida när säsongen startar. De datum och tider du hittar på vår hemsida, efter att du valt avreseort och destinationsort, är de avgångar som är aktuella.

Hur tidigt måste jag boka?

Supersvårt för oss att svara på. Våra bussar har 53 platser och vissa datum är mer populära än andra. Först till kvarn!

Vid en fullbokad avgång, finns det chans att någon avbokar och kan jag stå i kö?

Mycket svår fråga för oss att svara på! Majoriteten av Fjällexpressens resenärer bokar avbeställningskydd vilket gör att resenären har köpt en mycket prisvärd försäkring för att avboka eller omboka sin biljett. Vårt bokningssystem är uppbyggt på det sättet att om någon avbokar sin resa frigörs platsen på avgången. Det vill säga, skulle någon eller flera resenärer avboka sin biljett på en fullbokad avgång kommer vår hemsida att visa att plats(er) på avgången finns tillgängliga. Vi har inget manuellt kösystem per telefon utan råder dig att titta in på hemsidan med jämna mellanrum för att se om din önskade avgång har en ledig plats.

Min resa har ställts in, varför?

Det är aldrig roligt att meddela att vi tvingas ställa in en avgång. En inställd resor beror majoriteten av gångerna att resandet är för lågt. Det är omöjligt att rulla en buss till och från fjällen med för få resenärer. Det kan även vara så att vi inför säsongen tvingas lägga om tidtabellen för att hitta bästa logistiska lösning för våra bussar till och från fjällen. Alla våra bussar till och från fjällen är sammankopplade och hänger alltså ihop. Tvingas vi göra en justering finns det risk att ytterligare en linje påverkas.

Får jag pengarna tillbaka om resan ställs in?

Självklart! Vi återbetalar pengarna om avgången av anledning ställs in, med eller utan tecknat avbeställningsskydd. En återbetalning brukar ta 1-3 bankdagar.

Får jag ta med min hund på bussen?

Tyvärr inte, inga djur är välkomna ombord på Fjällexpressen. Detta gäller även trots att hunden är så liten att han/hon kan sitta i knäet under hela resan.

Får jag ta med min cykel på bussen?

Tyvärr inte, vi har inte tillräckligt med utrymme för att ta med cyklar på bussen.

Jag behöver skicka ett packet, kan jag skicka det med Fjällexpressen?

Nej, Fjällexpressen kör resenärer och inte enskilda gods. Detta av säkerhetsskäl. Inget paket kan bokas som gods från A till B.

Får jag ta med ett litet handbagage med fika inne i bussen?

Självklart! Tänk på att hålla ditt handbagage i en mindre storlek. När det gäller fika, vänligen håll det simpelt och enkelt. Vi uppskattar fika som inte smular och mat som kan kladda ner bussens inredning är inte tillåtet. Det är inte heller tillåtet att ta med sig nötter då risken för allergi på en buss kan finnas. Lite smått och gott på bussen är alltid gott, vänligen packa din matsäck med sunt förnuft, både för Fjällexpressens räkning och dina medresenärer.

Stannar bussen för rast och paus?

Bussen stannar vid vägkrog för 45 minuters rast på varje sträcka. Bussen från Malmö och Göteborg stannar för rast (45 minuter) i Grums. Bussen från Stockholm stannar för rast (45 minuter) i Rättvik. Chaufförsbyte sker i Rättvik för resenärer på Stockholmslinjen.

Hur mycket bagage får jag egentligen ta med mig?

Maximalt bagage per resenär är två väskor och ett par skidor eller en snowboard. Var noga med att märka ditt bagage med namn och telefonnummer. Fjällexpressen tillämpar de riktlinjer som framgår av Bussförordningen och gällande praxis från Marknadsdomstolen gällande skadat eller förstört bagage i samband med olycka till följd av bussen. Även de allmänna resevillkoren för bussar i linjetrafik tillämpas. Det är inte tillåtet att ta med husdjur på Fjällexpressens bussar.